Intraokuláris műlencsék

Az intraokuláris lencse (intraocular lens, IOL) tulajdonképpen egy szembe ültethető lencse, melyet többnyire az eredeti szemlencse (crystalline lens) helyett ültetnek be. Általában a beültetés oka a szürkehályog miatti látásromlás, vagy orvosi beavatkozásként javítani akarják a szem optikai tujdonságát nagyfokú rövidlátás esetén. Maga a ‘lencse’ egy kis műanyag lencséből és támasztó lábakból áll, melynek neve „haptic” és melynek szerepe, hogy a szembe ültetve a lencsét a helyén tartsa (ha nem a lencsetokba ültetik, akkor az ínhártyához vagy az íriszhez rögzítik). Régebb az IOL egy rugalmatlan anyagból (PMMA) készült, melyet rugalmasabb anyagok váltottak fel. A legtöbb IOL napjainkban fix fókuszú monofokális lencse. A technika fejlődésével lehetővé vált multifokális lencse ültetése is, mely képes több fókusztávot is megvalósítani. Az adaptív IOL már képes korlátozottan akkomodálódni.

A szürkehályog gyógyítására IOL beültetése mára már az egyik legelterjedtebb gyógymód. Az eljárás végrehajtható helyi érzéstelenítéssel, miközben a páciens ébren van a műtét alatt. Az összehajtható IOL alkalmazásával lehetővé vált, hogy kis bemetszéssel is el tudják helyezni a lencsét a szemben. Érdemes megjegyezni, hogy a megkeményedett lencse eltávolításában is történtek változások. Manapság az eredeti lencsét ultrahanggal szétzúzzák, és így könnyen ki tudják szedni. Ezen eljárás a phacoemulsificatio. Ezáltal elkerülhetőek a nagyobb hegek, öltések. Az eljárás egy gyakorlott szemésznek nem tart tovább 30 percnél. A felépülési idő 2-3 hét. A műtét után az alanynak óvakodnia kell a megterhelő gyakorlatoktól vagy bármi mástól, ami jelentősen megnöveli a vérnyomást. Valamint hónapokig rendszeresen látogatnia kell a szemészorvosát, hogy az nyomon tudja követni az implantátum esetleges változásait.

Az IOL implantátum kockázatai főként a műtéttel járó kockázatok, mint a fertőzés veszélye, a lencse meglazulása, elfordulása, begyulladása, éjszakai homályosság stb. A monofokális IOL csökkenti a páciensek szemüvegtől való függőségét, ám használniuk kell olvasáshoz vagy vezetéshez, mivel az IOL nem képes akkomodálni, így 2-3 dioptriát vagy közelre vagy távolra korrigálni kell így is.

Gyártók

Johnson&Johnson Vision (USA)
M.E.D. Medical Products GmbH
PMS GmbH
ARC Laser GmbH
Shin-nippon
Accutome
Oertli Instrumente AG.
OPHTEC BV. (Hollandia)
Optos
Eyhance (ICB00)

Eyhance (ICB00)

Megnézem
Aphakiás Artisan 205

Aphakiás Artisan 205

Írisz fixációs műlencse.

Megnézem
TECNIS Symfony® Toric IOL (ZXT)

TECNIS Symfony® Toric IOL (ZXT)

 


 

 

Megnézem
TECNIS Symfony® IOL (ZXR00)

TECNIS Symfony® IOL (ZXR00)

Megnézem
Whitestar Signature Pro phacoemulzifikációs berendezés

Signature Pro

Megnézem
ARC FOX lézer berendezés

ARC FOX lézer berendezés

Megnézem
Szemfenéki Képalkotó Rendszer

Szemfenéki Képalkotó Rendszer

Megnézem