Intraokuláris műlencsék

Az intraokuláris lencse (intraocular lens, IOL) tulajdonképpen egy szembe ültethető lencse, melyet többnyire az eredeti szemlencse (crystalline lens) helyett ültetnek be. Általában a beültetés oka a szürkehályog miatti látásromlás, vagy orvosi beavatkozásként javítani akarják a szem optikai tujdonságát nagyfokú rövidlátás esetén. Maga a ‘lencse’ egy kis műanyag lencséből és támasztó lábakból áll, melynek neve „haptic” és melynek szerepe, hogy a szembe ültetve a lencsét a helyén tartsa (ha nem a lencsetokba ültetik, akkor az ínhártyához vagy az íriszhez rögzítik). Régebb az IOL egy rugalmatlan anyagból (PMMA) készült, melyet rugalmasabb anyagok váltottak fel. A legtöbb IOL napjainkban fix fókuszú monofokális lencse. A technika fejlődésével lehetővé vált multifokális lencse ültetése is, mely képes több fókusztávot is megvalósítani. Az adaptív IOL már képes korlátozottan akkomodálódni.

A szürkehályog gyógyítására IOL beültetése mára már az egyik legelterjedtebb gyógymód. Az eljárás végrehajtható helyi érzéstelenítéssel, miközben a páciens ébren van a műtét alatt. Az összehajtható IOL alkalmazásával lehetővé vált, hogy kis bemetszéssel is el tudják helyezni a lencsét a szemben. Érdemes megjegyezni, hogy a megkeményedett lencse eltávolításában is történtek változások. Manapság az eredeti lencsét ultrahanggal szétzúzzák, és így könnyen ki tudják szedni. Ezen eljárás a phacoemulsificatio. Ezáltal elkerülhetőek a nagyobb hegek, öltések. Az eljárás egy gyakorlott szemésznek nem tart tovább 30 percnél. A felépülési idő 2-3 hét. A műtét után az alanynak óvakodnia kell a megterhelő gyakorlatoktól vagy bármi mástól, ami jelentősen megnöveli a vérnyomást. Valamint hónapokig rendszeresen látogatnia kell a szemészorvosát, hogy az nyomon tudja követni az implantátum esetleges változásait.

Az IOL implantátum kockázatai főként a műtéttel járó kockázatok, mint a fertőzés veszélye, a lencse meglazulása, elfordulása, begyulladása, éjszakai homályosság stb. A monofokális IOL csökkenti a páciensek szemüvegtől való függőségét, ám használniuk kell olvasáshoz vagy vezetéshez, mivel az IOL nem képes akkomodálni, így 2-3 dioptriát vagy közelre vagy távolra korrigálni kell így is.

Gyártók

Johnson&Johnson Vision (USA)
M.E.D. Medical Products GmbH
PMS GmbH
ARC Laser GmbH
Shin-nippon
Accutome
Oertli Instrumente AG.
OPHTEC BV. (Hollandia)
Optos
Aphakiás Artisan 205

Aphakiás Artisan 205

Írisz fixációs műlencse.

Artisan íriszfikszációs IOL bemutató

Megnézem
TECNIS Synergy™ IOL (ZFR00V)

TECNIS Synergy™ IOL (ZFR00V)

ChromAlignTM technológia A színhibák korrekcióját szolgáló szabadalmazott technológia.

Megnézem
Whitestar Signature Pro phacoemulzifikációs berendezés

Whitestar Signature Pro phacoemulzifikációs berendezés

Megnézem
Oertli OS4 kombinált szemsebészeti berendezés

Oertli OS4 szemsebészeti berendezés

Megnézem
ARC FOX lézer berendezés

ARC FOX lézer berendezés

Megnézem
Szemfenéki Képalkotó Rendszer

Szemfenéki Képalkotó Rendszer

Megnézem