HOMÁLYOS, ELMOSÓDOTT A LÁTÁSA?
Zavarja a szembejövő autók reflektora, ha éjjel vezet?

AMENNYIBEN igen, akkor lehet, hogy önnek szürkehályogja van.

Keresse fel szemorvosát a pontos diagnózis végett! A kezelési lehetőségeket számba véve a TECNIS® Synergy nyújtott fókuszú intraokuláris műlencse jelentheti a megoldást az Ön számára. A TECNIS® Synergy műlencse presbiópiát korrigáló, nyújtott fókuszú lencse, továbbá azon pácienseknél is alkalmazható, akiknek asztigmatizmusuk van.

Látás egészséges szemmel                               Látás szürkehályogos szemmel 

Mi A SZÜRKEHÁLYOG?

A természetes szemlencse főleg vízből és fehérjéből áll. Olykor, ahogyan a szem öregszik, a fehérjék egy része változáson megy keresztül, amitől a szemlencse elszíneződik és elhomályosul. Ezt nevezzük szürkehályognak. Amikor ez bekövetkezik, a szemen áthaladó fény szórt és fókuszálatlan lesz. Ennek eredményeképpen mind a közeli, mind a távoli tárgyak képe elmosódottá válik. A szürkehályogot csak egyetlen módon lehet megszüntetni: a természetes szemlencsét el kell távolítani és egy intraokuláris mesterséges lencsét (IOL) kell beültetni. Ez visszaállítja a szem eredeti képességét, hogy a fény akadálytalanul jusson el a retinára.


 

MI A PRESBIÓPIA?

A kor előrehaladtával a szemünkben lévő természetes lencse rugalmassága gyengül. A rugalmasságnak ez a hiánya – amelyet öregszeműségnek (presbiópia) nevezünk – csökkenti a szem azon képességét, hogy egyik fókuszpontról (pl. távolról) egy másikra (pl. közelre) álljon át. A presbiópia gyakorlati következménye az, hogy már csak olvasószemüveggel, vagy bifokális szemüveggel leszünk képesek közeli dolgokat élesen látni, illetve olvasni.


 

MI AZ ASZTIGMIA?

Az egészséges emberi szemben a szaruhártya gömbfelszín alakú, mint egy labda. Asztigmiáról akkor beszélünk, ha a szaruhártya inkább tojás alakú. Ilyenkor a szaruhártyán áthaladó fény fókuszpontja nem a retinára esik, ezért a látás homályos lesz.


 

 

 

 

beteg tájékoztató 2 lapja

 

 

 

TÁJÉKOZTATÓ SZÜRKEHÁLYOGOS PÁCIENSEK SZÁMÁRA

 Az alábbiakban a pácienseknek a szürkehályog műtéttel kapcsolatban leggyakrabban felmerült kérdéseire adott válaszokat olvashatja. A szürkehályog műtéttel kapcsolatos további kérdéseiket az oldal alján található üzenet kitöltésével küldheti el számunkra.     

 

Mi a szürkehályog?

A szürkehályog kialakulása többnyire az élettani öregedési folyamat részjelensége, a természetes szemlencse összetételének megváltozása. Ez általában a 60-70 éves korban válik érzékelhetővé. Az ebben a kórban kialakuló szürkehályog általában kétoldali, de gyakran különböző ütemben fejlődik a két szemen. Egyes tudósok szerint a napfény UV-sugárzása hozzájárulhat a szürkehályog kialakulásához, ezért UV-védelemmel ellátott napszemüveg lassíthatja a szürkehályog fejlődését. Szürkehályog kialakulásához vezethet a szem sérülése, bizonyos gyulladásos szembetegségek, örökletes elváltozások, általános anyagcsere-betegségek (pl. cukorbetegség), egyes gyógyszerek és mérgező anyagok. Nem okoz szürkehályogot és nem is gyorsítja kifejlődését az olvasás, TV- vagy monitornézés, tehát a szem normális használata.

A szürkehályog kialakulása

A szürkehályog kialakulása többnyire az élettani öregedési folyamat részjelensége, a természetes szemlencse összetételének megváltozása. Ez általában a 60-70 éves korban válik érzékelhetővé. Az ilyen időskori szürkehályog általában kétoldali, de gyakran különböző ütemben fejlődik a két szemen. Egyes tudósok szerint a napfény UV-sugárzása hozzájárulhat a szürkehályog kialakulásához, ezért UV-védelemmel ellátott napszemüveg lassíthatja a szürkehályog fejlődését. Szürkehályog kialakulásához vezethet a szem sérülése, bizonyos gyulladásos betegségei, örökletes elváltozások, általános anyagcsere-betegségek (pl. cukorbetegség), egyes gyógyszerek és mérgező anyagok. Nem okoz szürkehályogot és nem is gyorsítja kifejlődését az olvasás, TV- vagy monitornézés, tehát a szem normális használata.  

A szürkehályog tünetei és diagnózisa

A látásélesség lassú, fokozatos fájdalom nélküli csökkenésének számos oka lehet: szürkehályog, zöldhályog (glaucoma), időskori ideghártya sorvadás (macula degeneráció). Ezek elkülönítése csak szakvizsgálattal lehetséges, ezért a bármilyen, lassú vagy hirtelen látásromlás észlelésekor forduljunk szemorvoshoz! A szürkehályog okozta látásromlás kezdetben függ a megvilágítástól, szürkületben, vagy napsütésben rosszabb lehet. Jelentkezhet kettőslátás, “szellemképes” látás, fényforrások körül homályos “udvar” látása. Előfordulhat, hogy a szürkehályog fejlődése, főleg ha csak az egyik szem érintett, sokáig észrevétlen marad, mígnem a jó szem véletlen letakarásakor ébred rá hirtelen a páciens látásromlására. Bár a szürkehályog fejlődése az esetek többségében lassú, évekig tartó folyamat, néha viszonylag gyors (néhány hónap alatt bekövetkező) rosszabbodás is előfordul.  

A szürkehályog gyógyítása

A szürkehályog által okozott látásromlás helyreállításának ma egyetlen módja az elhomályosodott lencse sebészi eltávolítása. A folyamat lassítása bizonyos táplálék kiegészítők (E-vitamin) adagolásával megkísérelhető, de semmilyen gyógyszeres kezelés vagy szemtorna nem segít. Fontos felhívni a páciens figyelmét arra, hogy a műtét nem kerülhető el. Ha a szürkehályog még kisfokú, a mindennapi aktivitáshoz némi szemüveg korrekcióval még elfogadható látás biztosítható és a műtét halasztható.  

A szürkehályog műtéti kezelése

A szürkehályog műtét ma egyike a leggyakoribb, leghatékonyabb és legbiztonságosabb műtéteknek. Sikeressége a mikrosebészeti technika, az eszközök, a műszerek és a beültethető műlencsék folyamatos fejlődésének köszönhető. A műtétet mikrószkóp alatt, egyre biztonságosabb technikákkal, egyre fejlettebb műszerekkel végzik, így lehetőség van az „egynapos” sebészetre. A szürkehályogot ultrahangos készülékkel távolítják el. A  páciensek többségének látása a műtét után jelentősen javul, ha egyidejűleg más szembetegség (glaucoma, macula degeneráció, diabeteses retinopathia, stb.)  nem volt a háttérben, és az már nem  okozott nagyfokú károsodást. Mint minden sebészi beavatkozásnál, komplikációk néha itt is előfordulhatnak, amelyek látáscsökkenést, vagy ritkán vakságot is  okozhatnak.                              

Mikor kell műteni?

A szürkehályog műtétnek van egy optimális időpontja, amikor nagyon alacsony a műtét kockázata. Természetesen bármely időpontban meg lehet operálni, de a túlérett hályog műtéte kockázatosabb. Amennyiben nincs túlérett hályog, ill. egyéb kockázati tényező, akkor nyugodtan lehet később operáltatni. Nyugodtan beszéljék meg a szemorvosukkal, hogy ő mit ajánl a vizsgálat függvényében.  

A szürkehályog műtét kockázata

Mint minden sebészi beavatkozásnál, a műtétre vonatkozó döntés csak a lehetséges szövődmények és kockázat mérlegelése alapján hozható. A páciensek kis hányadánál műtét utáni fertőzés, vérzés, glaukoma, szaruhártya problémák, elhúzódó belső szemgyulladás, ideghártya leválás fordulhat elő. Ezeknek a szövődményeknek a többsége eredményesen kezelhető, azonban hosszabb ideig tartó gyógyszeres kezelést, vagy újabb műtétet tesz szükségessé.  

Mikor kell a szürkehályogot operálni?

Az, hogy valakinek szürkehályogja van, nem jelenti azt, hogy azonnal operálni kell. Ha szemüveg korrekcióval, jobb megvilágítás vagy optikai segédeszközök útján még elfogadható látás biztosítható, a műtét halasztható. Miután az emberek életstílusa különböző, a szürkehályog műtét időpontja még azonos mértékű lencsehomály mellett is különböző lehet. A modern sebészi technika mellett nem kell a hályog “megérésére” várni, amikor már a látás teljesen elhomályosul.

Ahhoz, hogy a műtét elvégzése mellett döntsünk, a következő élethelyzeteket kell figyelembe venni:

  • Vezetnem kell, és nagyon zavar a napfény, vagy a fényszórók okozta káprázás.
  • Nem látok elég jól ahhoz, hogy a munkámat megfelelő szinten elvégezzem.
  • Nem látok elég jól a ház körüli teendőim elvégzéséhez.
  • Nem látok elég jól ahhoz, hogy kedvelt tevékenységeimet (pl. TV-nézés, olvasás, kártyázás, varrás, kézimunkázás, stb.) végezhessem.
  • Sokszor félek, hogy nekiütközöm valaminek, vagy elesek a rossz látásom miatt.
  • A látásromlásom miatt nem vagyok olyan független, mint szeretnék.
  • Hiába cseréltem szemüveget nemrég, nem segít.
  • Állandóan zavar a rossz látásom.     

Többfókuszos (multifokális) műlencsék

Az eddig ismertetett lencsék egyfókuszúak (monofokálisak) voltak. Szürkehályog műtét után az alkalmazkodóképesség (akkomodáció) megszűnésével a beültetett lencsével egyetlen távolságra lát élesen a páciens. Az esetek túlnyomó többségében olvasáshoz külön szemüvegre van szükség. Ezt a hátrányt próbálja meg kiküszöbölni az ún. többfókuszos beültetett lencse (intraokuláris lencse= IOL). Jelenlegi kutatások célja egy olyan hajlékony tokzsákba ültethető hajlékony lencse, mely képes az alkalmazkodásra. 

Szürkehályog-műtét előtti általános kivizsgálás

A szürkehályog-műtét az esetek túlnyomó többségében helyi érzéstelenítésben történik. Az operatőr kéri a családorvos, vagy kezelőorvos, szakorvos véleményét a beteg általános állapotáról. Általános érzéstelenítés esetén altatóorvos véleményét is minden esetben ki kell kérni.  

Hogyan történik a műtét?

A műtétet mikrószkóp alatt, egyre biztonságosabb technikákkal, egyre fejlettebb műszerekkel végzik. Megfelelő érzéstelenítés után a szem felszínén kis nyílást kell készíteni, melyen át az elszürkült, homályos lencsét eltávolítjuk. A műtét alatt a szem végig a helyén, a szemgödörben marad. Az egész szemlencsét tok veszi körül. Az elszürkült lencse eltávolításának többféle módja van. A régebbi, “intracapsularis” módszert, amikor a lencsét tokjával együtt, egyben távolították el, ma már alig használjuk. Az “extracapsularis” módszer azt jelenti, hogy a lencse elülső felszínén a lencsetokon nyílást készítünk, amelyen át a lencse egész anyaga  eltávolítható, úgy, hogy a tokzsák benn marad. Ez a művelet is többféle módon végezhető: ultrahangos aprítás – “phacoemulsificatio” – segítségével, vagy manuális úton. A lencse eltávolítása után, annak optikai szerepét egy átlátszó, a műtét során azonnal a tokzsákba ültethető műanyaglencsével (intraocularis lencse, IOL) pótoljuk. Ez lehetővé teszi a két szem együttes használatát, ill. hogy normális színben, méretben és alakban lássuk a műtét után is a tárgyakat. Műlencse beültetés nélkül a lencse optikai funkcióját vastag szemüveglencsével vagy kontaktlencsével kellene pótolni. A beültetett műlencse végleges megoldást jelent, semmiféle későbbi gondozást vagy cserét nem igényel. A beültetendő műlencse erősségét egyénileg, a műtét előtt végzett ultrahang-biometria alapján határozzuk meg. A műtét után a távoli látás gyakran szemüveg nélkül is kiváló, olvasáshoz azonban rendszerint, szemüvegre van szükség.    

Műtéti technikák

Az egyik eljárás az ún. extracapsuláris hályogműtét (ECCE), amikor 6-8 mm-es seben át távolítjuk el az elszürkült lencsét, melyet merev műlencse (PMMA) beültetése követ. A nyitott tokos hályogeltávolítások másik műtéti megoldása az ún. phacoemulzifikációs eljárás, amikor 2,2 - 2,8 mm-es seben át ultrahang energiájának segítségével daraboljuk, szívjuk ki a szemlencse anyagát. Ezt követi a néhány mm-rel megnagyobbított seben át az összehajtható műlencse lencsetokba történő beültetése. Az ilyen típusú eljárást követően a látásélesség hamarabb javul, stabilabb és kevesebb a komplikáció.  

Csak műtéti úton kezelhető a szürkehályog?

Az, hogy szürkehályogja van, még nem feltétlenül jelenti, hogy el is kell távolíttatnia. A szürkehályog műtét csak akkor válik szükségessé, amikor Ön már elégedetlen látásával és szeretne jobban látni. Beszéljen orvosával, ha bármilyen kérdés merül fel látásával kapcsolatban.  

A látásjavulás valószínűsége

A műtét után olvashat, TV-t nézhet. A gyógyuló szemnek időre van szüksége, hogy a végleges látásélesség kialakuljon. A legtöbb szem látása javul a műtét után, azonban ha más betegség is fennáll egyidejűleg, mint pl. cukorbetegség, zöldhályog vagy időskori szemfenékelváltozás, előfordul, hogy egy sikeres műtét után sem javul a látás jelentős mértékben. A szürkehályog (katarakta) a kristálytiszta lencse elszürkülését jelenti. Görög szó, amely vízesést jelent. A szó onnan ered, hogy a szürke szín a pupilla területében az ókor embere szerint valamilyen rontó folyadék áramlását jelentett, amely a vízeséshez hasonlított és vakságot okozott. A szürkehályog a világon a vakság leggyakoribb oka. Jelenleg nincs hatásos gyógyszeres kezelés a szürkehályog kialakulásának megakadályozására. Az egyetlen gyógymód a sebészi eltávolítás.  

Fáj a szürkehályog műtét?

A műtét során alkalmazott érzéstelenítőknek és nyugtatóknak köszönhetően a műtét csak kis kellemetlenséggel jár.  

Elaltatnak műtét közben?

Mivel rövid ideig tartó beavatkozásról van szó, szükségtelen, hogy a műtét teljes érzéstelenítés mellett történjen. Orvosa valószínűleg helyi érzéstelenítést fog alkalmazni, hogy szeme ne fájjon, ugyanakkor Ön éber állapotban maradhasson a műtét alatt.  

Ki végzi a műtétet?

A műtétet szemsebész végzi. A szemsebész munkáját szakasszisztensek és ápolók segítik.  

Mindkét szememben szürkehályog van. Egyszerre kezelik mindkettőt?

A második szemet általában több héttel az első szem műtéte után operálják, amikor az  már meggyógyult. Mivel minden páciens esetében különböző a helyzet, ezt a kérdést kezelőorvosával kell megbeszélnie. 

Mennyi időt kell kórházban töltenem?

A páciens általában néhány órát tölt kórházban, vagy sebészeti központban, és rendszerint még aznap hazaengedik. Az egyre biztonságosabb technikáknak és egyre fejlettebb műszereknek köszönhetően, lehetőség nyílik az „egynapos“ sebészetre. A kórházba érkezőt felvétele napján megoperálják és aznap el is hagyhatja az intézményt.  

A műtét után

A fájdalom, kellemetlen érzés, fájdalomcsillapító hatására megszűnik. A legtöbb esetben a sebgyógyulás 2-6 hetet vesz igénybe, ezután lehet felírni a szükséges új szemüveget. A műtét után szemcseppet több hétig kell használni. A szemet nem szabad megdörzsölni.  

Mennyivel a műtét után látok?

Minden páciens más, de az általános tapasztalat szerint a páciensek már másnap elég jól látnak ahhoz, hogy autót vezessenek. Kérdezze meg kezelőorvosa véleményét az Ön műtét utáni látásjavulásáról. 

Mikor térhetek vissza mindennapi tevékenységeimhez?

A legtöbb páciens általában már másnap képes olyan mindennapi tevékenységek elvégzésére, mint az olvasás, vagy TV nézés, és kb. 2-7 nappal a műtét után már munkaképes. Az orvos óvni fogja a megerőltető tevékenységektől kettő, vagy több héten át. Mivel az eredmények különbözőek lehetnek, kérdezze meg kezelőorvosa véleményét az Ön számára legmegfelelőbb teendőkről.  

Visszatérhet-e a szürkehályog?

Nem, maga a szürkehályog nem fejlődhet ki újra, hiszen a lencse anyagát eltávolítottuk a szemből. Azonban idővel a bennhagyott lencsetok megvastagodhat, így a közvetlenül műtét után jó látás ismét elhomályosul. Ez általában néhány hónappal, esetleg 1-2 évvel a műtét után jelentkezik. Ha jelentős látásromlást okoz, egy speciális lézerrel, ún. YAG lézerrel ez a hártya átlyukasztható és a látás ismét tiszta lesz. A beavatkozás néhány percet vesz csak igénybe, és teljesen fájdalmatlan, nem igényli a szem megnyitását.  

Tudok-e vezetni éjszaka a műtét után?

Az éjjeli vezetési képesség jóval a szürkehályog műtét után áll csak helyre. Esetenként előfordulhat, hogy azok a páciensek, akiknek TECNIS® Synergy műlencse van a szemében fénygyűrűt észlelhetnek a szembe jövő autók fényszórója és más fényforrások körül. Ez a jelenség általában enyhe, ritkán zavaró és jószerint idővel csökken.  

Kell-e szemüveget viselnem a műtét után?

Ez attól függ, milyen típusú műlencsét választott. A legtöbb páciensnek nincs szüksége szemüvegre, vagy kontaktlencsére a szürkehályog műtét után a távollátáshoz hagyományos, monofokális műlencse beültetése után, de olvasáshoz és közeli feladatok elvégzéséhez szükséges a szemüveg. A TECNIS® Synergy műlencse a legtöbb esetben nélkülözhetővé teszi a szemüveget távolra, köztes távolságokon és közelre is.

Vannak-e mellékhatások, kellemetlenségek?

Előfordulhat, hogy fényudvart, vagy káprázást tapasztal de ez ritka jelenség. Mint minden műtéti beavatkozás során, bizonyos kockázat fennáll. Orvosával közösen mérlegeljék a várható előnyöket és kockázatokat, hogy eldöntsék, Önnek megfelelő választás-e a TECNIS® Synergy műlencse.  

Ki lehet cserélni a lencsét, ha nem működik?

Bár nem valószínű, hogy erre sor kerül, szükség esetén lehetőség van a műlencse cseréjére. Kérdezze meg orvosát, mit tesz ilyen helyzetben.  

Mire kell vigyázni műtét után?

Minden páciens más, ezért feltétlenül kérje ki orvosa véleményét, hogyan vigyázzon szemére a műtét után. Orvosa megkérheti, hogy tartózkodjon a szem dörzsölésétől, vagy megerőltető tevékenységektől néhány héten át a műtétet követően.  

Kit kell felhívni, ha problémám adódik?

Azonnal hívja orvosát, ha bármilyen problémája adódik, különösen látásromlás, vagy fájdalom esetén. 

Páciens fizetési tájékoztató

Páciens fizetési tájékoztató

Kérjük, miután kezelőorvosával kiválasztották az Önnek megfelelő típusú és dioptriájú Synergy multifokális műlencsét, valamint egyeztették a műtét tervezett időpontját, a Synergy műlencse vételárát az alábbi tájékoztatóban található Budapest Bank számlaszámra szíveskedjen átutalni. A vételár számlánkra történő beérkezését követően az Önnek meghatározott Synergy multifokális műlencsét még a műtét napja előtt kiszállítjuk az operáló kórház szemészeti műtőjébe.

 

Fizetési tájékoztató pácienseknek